SEYİT ONBAŞI’NIN TORUNU TEKKEKÖY’DE!..

SEYİT ONBAŞI’NIN TORUNU TEKKEKÖY’DE!..

Çanakkale Cephesi’nde kaldırdığı 276 kg.´lık top mermisi ile Ocean adlı Müttefik gemisini batıran Seyit Onbaşı’nın 3. Kuşak torunlarından olan Muhammed Yıkar, okulumuzda öğrencilerle buluştu.

15.04.2019 837

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Mevlüt Yamaç’ın daveti üzerine Samsun’a gelen Muhammed Yıkar, Tekkeköylü öğrencilere büyük dedesinin gerçek hikâyesini anlattı. Yıkar şunları söyledi: ‘’ Dedem Koca Seyit, 1910 yılında askere gitmiş. Balkan Savaşları’na katılıp memleketi Havran a dönmeyi beklerken büyük savaş başlamış. Birinci Dünya Savaşı’nda Çanakkale Cephesi’nde topçu eri olarak görev almış. Savaş esnasında yapılan atışlar nedeniyle tabyada bulunan topun mermi kaldıran vinci parçalanmış. Bunu üzerine dedem 276 kg lık top mermisini kaldırıp sırtlayarak top kundağına yerleştirmiş. Üçüncü atışta geminin ağır hasar almasına ve batmasına neden olmuş. 1918 de askerliği bitirmiş; sağ olarak köyüne dönmüş. Çanakkale bizim köye 150 km mesafede. 13 günde gelmiş yaya olarak. Gece köye ulaştığında direkt evine gidememiş. Eşinin başka biriyle evlenmiş olabileceğini düşünmüş. Evine uzaktan sabaha kadar bakmış. Gün aydınlandığında eve girip çıkan olmayınca hanımının ismini çağırarak eve yaklaşmış. Benim ninem o zaman 8 yaşında çocuk. Kapıya çıkıp baktığında babasını görüp korkmuş; içeri kaçıp annesine kapıda yabancı biri olduğunu söylemiş. Hanımı kapıya gelmiş ama o da gözlerine inanamamış. Seyit Onbaşı’na onu öldü bildiklerini; askerlik şubesinin onlara öldü diye kağıt verdiklerini söylemiş. İlk başlarda ninem babasına uzak durmuş; sonra yavaş yavaş alışmış. Seyit Onbaşı, köyde keçi çobanlığı ile uğraşmaya bir yandan da kaçak mangal kömürü yapmaya başlamış. Kimseye top kaldırıp gemi batırdığını; savaşın seyrini değiştirdiğini söylememiş. 1929 yılında Atatürk Havran’a bir açılış için gelmiş. Kaymakama Seyit Onbaşı’yı sormuş. Onunla görüşmek istediğini söylemiş. Jandarmalar bizim köye gelmişler.  Seyit Onbaşı’yı alıp kaymakama götürmüşler. Kaymakam onu geceden traş ettirmiş. Kendi ceketini giymesi için ona vermiş. Atatürk’ün yanına götürmüş. Atatürk dedemin durumunu anlayınca ona maaş bağlatmayı teklif etmiş. Dedem kabul etmemiş. Eski işini yaparak geçinmeye devam etmiş. Sonraki yıllarda bir zeytinyağı fabrikasında çalışmış. Bu sıralarda üşütmüş; zatürreye çeviren hastalık onun 50 yaşında hayatını kaybetmesine neden olmuş. Şu anda Havran Belediyesi tarafından açılan bir Seyit Onbaşı Müzesi var. Ben orada çalışıyorum. Sizleri ve ülkenin her yerinden gençleri ilçemizi, müzemizi ve Çanakkale’yi ziyaret etmeniz için davet ediyorum’’ dedi.


Muhammed Yıkar, öğrenci ve öğretmenlerin yoğun ilgisinden dolayı çok memnun olduğunu, Türk çocuklarının kendi tarihlerini bilmelerinin hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi. Samsun’a ilk defa geldiğini söyleyen Yıkar, bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti; Tekkeköy Belediyesi’ne de konukseverliklerinden ötürü şükranlarını iletti.


Konuyla ilgili söz alan Mevlüt Yamaç şunları ifade etti:  ‘’Dersleri dört duvar arasında öğrencilere konuşarak anlatma devri çoktan bitti. Tarihimiz çok önemli olaylarla dolu. Bunları öğrencilerimize anlatıp geçersek akıllarında kalmayacak; bunu yıllardır bu şekilde yapıyoruz ve maalesef tarihimizi öğretemiyoruz. Hatta tarih derslerinden nefret eden nesiller yetiştiriyoruz. Muhammed Yıkar gibi tarihe tanıklık eden nice insanlar var. Bu kişilerle öğrencilerimizi buluşturduğumuz ölçüde; tarihi yerlerimizi ziyaret edebildiğimiz oranda başarıya ulaşacağız. Bu organizasyon için desteklerini esirgemeyen velilerime, öğrencilerime ve Tekkeköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Sayın Semra AKSOY’a ve Yunus TOGAR’a  çok teşekkür ediyoruz. Özveri gösterip Balıkesir’den Tekkeköy’ümüze gelen Sayın Muhammed Yıkar’a yüreğine sağlık diyoruz.’’

15-04-201915-04-201915-04-201915-04-201915-04-201915-04-201915-04-201915-04-2019